71% van Ransomware aanvallen zijn gericht op kleine en middelgrote ondernemingen

Een wereldwijd probleem

Cybercriminaliteit is vandaag de dag een constante factor in de zakenwereld. De schadekosten na een succesvolle aanval nemen voortdurend toe – naar schatting zal de grens van 6 biljoen dollar in 2021 worden bereikt. Cyberaanvallen op grote bedrijven halen wereldwijd de krantenkoppen.

Een voorbeeld: MKB-Cybercriminaliteit in Spanje

Volgens een vorig jaar gepubliceerd rapport van Google zijn kleine en middelgrote ondernemingen, die 99,8% van de Spaanse bedrijfsstructuur vertegenwoordigen, het belangrijkste doelwit van cybercriminaliteit. In 2018, de periode die in het rapport wordt geanalyseerd, hebben bedrijven te lijden gehad van 102.414 cyberaanvallen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is het feit dat de meeste van deze bedrijven er niet van zijn overtuigd dat ze een aantrekkelijk doelwit zijn voor cybercriminelen. Bijna 3 miljoen bedrijven in Spanje zijn slecht of helemaal niet beschermd tegen cyberaanvallen.

Als we kijken naar de gevolgen voor kleine en middelgrote ondernemingen na een incident, lijkt deze houding ten opzichte van cyberveiligheid roekeloos. Volgens het verslag bedragen de gemiddelde kosten van een cyberaanval voor het MKB €35.000. Nog zorgwekkender is het feit dat 60 procent van de kleine en middelgrote ondernemingen binnen de eerste zes maanden na een cyberaanval gedwongen werd een faillissement aan te vragen.

Cyberbeveiligingsproblemen voor het MKB

Een tweede oorzaak van dit grote aantal aan cyberaanvallen, naast de overtuiging dat men  niet interessant is voor cyberaanvallers, is vaak een gebrek aan belangstelling voor dit onderwerp. Ook brengt het MKB dikwijls zelf de eigen IT-beveiliging in gevaar. Slechts 36% van de ondervraagde bedrijven gebruikt namelijk beveiligingsprotocollen zoals twee-factor authenticatie, terwijl slechts 14% hun wachtwoorden regelmatig bijwerkt.

Een wereldwijd probleem

De problemen op het gebied van cyberveiligheid in het MKB beperken zich uiteraard niet tot Spanje; overal ter wereld moet het bedrijfsleven zich bezighouden met de vraag hoe het zijn IT-infrastructuur kan beveiligen. Volgens Beazley Breach Response Services is 71% van de ransomware aanvallen gericht op het MKB. De gemiddelde losgeldvraag is $116.234.

43% van alle cyberaanvallen is gericht op deze bedrijfsomvang, terwijl slechts 14% van hen in staat is zich te verdedigen tegen mogelijke schade.

Bewustwording: een essentieel instrument

In het bedrijfsleven is bewustwording van cyberveiligheid de grootste uitdaging; de acties van medewerkers vormen vaak de eerste verdedigingslinie tegen een cyberaanval. Om ervoor te zorgen dat een aanval geen ernstige schade toebrengt aan een organisatie, is het belangrijk dat medewerkers een aantal belangrijke tips volgen:

– Open nooit bijlagen van onbekende afzenders. 92% van de malware in de wereld komt via e-mail binnen.

– Sluit geen onbekend USB-apparaat aan. Het zou malware kunnen bevatten.

– Update van het systeem: Updates en patches van het systeem en third party applicaties zijn een belangrijke vereiste voor veiligheidsinbreuken.

Cybersecurityoplossingen: een essentiële sleutel

In lijn met de gegevens die in deze studies zijn ontdekt, kunnen we concluderen dat cybersecuritymaatregelen cruciaal zijn in alle organisaties, of het nu gaat om kleine, middelgrote of grote ondernemingen. Het is daarom noodzakelijk om de verdedigingsmaatregelen van bedrijven te versterken en een effectieve cybersecuritystrategie te implementeren om aanvallen te voorkomen.

De toepassing van de nodige maatregelen is een must voor elk bedrijf om de veiligheid van zijn IT-omgeving te garanderen. Een verdedigingsmethode die bescherming biedt tegen alle soorten malware voordat deze kan aanvallen, is essentieel.


Geschreven door:
Robin van Geem
Datum:
06 februari 2020

Vragen?

Twijfel geen moment en kom in contact met ons.